Niet alleen het materiaal van de buitenste laag kleding is van belang, ook de lagen onder je zeiljas en zeilbroek zijn belangrijk. Zeilkleding is er om je warm te houden tegen kou en te beschermen tegen regen en eventueel de brandende zon. Verkleumen en verbranden kan zeilen een stuk minder leuk maken. Het is daarom erg belangrijk om je te kleden naar het weer. Welke zeilkleding bij de past hangt af van in welke boot je zeilt. Voor het dinghy zeilen draag je andere kleding, dan dat je vaart in bijvoorbeeld een valk.

Om het optimale (ademende vermogen e.d.) uit je zeilkleding te halen is het drielagensysteem erg belangrijk!.

Onderlaag
De onderlaag is de eerste laag. Deze laag wordt direct op de huid gedragen en haalt vocht van de huid, zodat je droog en warm blijft. Afhankelijk van het weer kun je het beste kiezen voor thermokleding vanHelly Hansen of een polyester sportshirt. Draag geen katoen! Dit zal nat worden en blijven en zal het zeilen een stuk minder comfortabel maken.

Middenlaag
De middenlaag bestaat uit een broek en een vest. Deze zorgen er voor dat je warm wordt en blijft. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Als het erg warm is kan je deze laag zelfs overslaan. Synthetische kleding is de beste keuze voor de middenlaag. Denk hierbij aan een fleecevest of een softshellvest. Draag nooit katoen als middenlaag.

Buitenlaag
De buitenste laag moet het vocht dat door de eerste twee lagen komt naar buiten werken. Daarnaast moet deze laag bescherming bieden tegen wind, water en kou. Een goed zeilpak biedt bescherming tegen al deze elementen en zorgt voor comfort.